Tuesday, May 19, 2015

Best Fit!

Assalamualaikum 

Sejak semalam I had a good day to start the real life without man (or maybe he's only a boy!) sebab semalam aku dah mula nak berubah in everything I do. By the way, benda tu memang dah lama aku nak buat tapi sebab busy dan malas tersangat malas dan suka tangguhkan something yang aku nak buat. That's it! Jadinyaa badan pun makin debab dan lembik macam belacan. Busuk dan masam, puikk!

Bila aku rasa dah tak tahu nak buat apa, I just thought that maybe I need to start over again and make a move to fit this body. Badan makin gemuk, takde siapa yang nak tengok and keyakinan aku pun makin pupus sebab aku rasa aku tak lawa kot. Haha! The worst thing ever, aku tak expect aku boleh berubah se-drastik cenggini tapi aku harap apa yang aku buat ni tetap dan perkara malas tu pergi jauh.

So let clear it again, aku buat semua ni bukan sebab orang lain. Aku buat sebab diri aku dan kepuasan sendiri. Dan semua yang berlaku dalam diri aku memang kehendak dan keinginan aku sendiri. Mungkin sebelum ni aku tak mampu nak buat semua sebab aku terlalu ikutkan apa orang kata, apa orang fikir, apa orang nak. Aku abaikan diri aku sebab orang? Nonsense! Aku dah penat dengan semua tu. Aku dah penat nak dengar apa orang cakap pasal aku sebab nobody perfect. Aku terima tapi belum tentu aku boleh dengar lagi semua tu. So aku rasa sekarang masa yang sesuai untuk berubah. Untuk tunjuk kat semua yang aku boleh. Untuk bagi orang yang kuat mengata aku, terasa terkena sebab aku boleh berubah. Aku boleh!

So, untuk bulan pertama aku akan cuba buat apa yang aku nak. Makan semua yang aku nak dan mampu. (Tick!) Kedua, aku nak kurus. Aku nak fit-kan badan aku yang gelebeh ni supaya orang yang tinggalkan aku dulu, terkejut sebab diri aku nanti. Aku nak kurus sebab aku nak cantik dan ada keyakinan diri. That's me! Then, I'll try on my diet. Jaga makan, jaga kesihatan untuk kekal sihat. Aku cuba jaga nafsu makan supaya tak melebih-lebih sampai overweight. Malu! Malu kalau diri sendiri gemuk dan berjalan di sebelah orang kurus. Especially family&friends. So, let's make it happend ok alin! 

Last but not least, Braces! Aku bukan suka sangat patahkan gigi sebab nak buat braces. Mula-mula memang nak buat sebab my sis buat and gigi dia lawa! Eventho muka masih panjang, I dont care sebab that's her. Kalau semua berubah pun tak lawa gakk. Then I decide to do braces. Ask mak&haizat's permission. Dua-dua bangkang but I'm on my words. Still nak buat eventho sakit kot? Lagipun kawan Angah nak buat on Rm500 so worth it la daripada rm800++ kan? Tapi kena patah gigi so aku tak jadi buat. Then angah cakap dia beli barang braces daripada supplier indonesia which is more murah around rm300 and dia boleh buatkan untuk aku sekali. So, aku setuju. Tunggu dan lihat next year on How Do I Look? ;)


No comments:

Post a Comment