Tuesday, May 19, 2015

Best Fit!

Assalamualaikum 

Sejak semalam I had a good day to start the real life without man (or maybe he's only a boy!) sebab semalam aku dah mula nak berubah in everything I do. By the way, benda tu memang dah lama aku nak buat tapi sebab busy dan malas tersangat malas dan suka tangguhkan something yang aku nak buat. That's it! Jadinyaa badan pun makin debab dan lembik macam belacan. Busuk dan masam, puikk!

Bila aku rasa dah tak tahu nak buat apa, I just thought that maybe I need to start over again and make a move to fit this body. Badan makin gemuk, takde siapa yang nak tengok and keyakinan aku pun makin pupus sebab aku rasa aku tak lawa kot. Haha! The worst thing ever, aku tak expect aku boleh berubah se-drastik cenggini tapi aku harap apa yang aku buat ni tetap dan perkara malas tu pergi jauh.

So let clear it again, aku buat semua ni bukan sebab orang lain. Aku buat sebab diri aku dan kepuasan sendiri. Dan semua yang berlaku dalam diri aku memang kehendak dan keinginan aku sendiri. Mungkin sebelum ni aku tak mampu nak buat semua sebab aku terlalu ikutkan apa orang kata, apa orang fikir, apa orang nak. Aku abaikan diri aku sebab orang? Nonsense! Aku dah penat dengan semua tu. Aku dah penat nak dengar apa orang cakap pasal aku sebab nobody perfect. Aku terima tapi belum tentu aku boleh dengar lagi semua tu. So aku rasa sekarang masa yang sesuai untuk berubah. Untuk tunjuk kat semua yang aku boleh. Untuk bagi orang yang kuat mengata aku, terasa terkena sebab aku boleh berubah. Aku boleh!

So, untuk bulan pertama aku akan cuba buat apa yang aku nak. Makan semua yang aku nak dan mampu. (Tick!) Kedua, aku nak kurus. Aku nak fit-kan badan aku yang gelebeh ni supaya orang yang tinggalkan aku dulu, terkejut sebab diri aku nanti. Aku nak kurus sebab aku nak cantik dan ada keyakinan diri. That's me! Then, I'll try on my diet. Jaga makan, jaga kesihatan untuk kekal sihat. Aku cuba jaga nafsu makan supaya tak melebih-lebih sampai overweight. Malu! Malu kalau diri sendiri gemuk dan berjalan di sebelah orang kurus. Especially family&friends. So, let's make it happend ok alin! 

Last but not least, Braces! Aku bukan suka sangat patahkan gigi sebab nak buat braces. Mula-mula memang nak buat sebab my sis buat and gigi dia lawa! Eventho muka masih panjang, I dont care sebab that's her. Kalau semua berubah pun tak lawa gakk. Then I decide to do braces. Ask mak&haizat's permission. Dua-dua bangkang but I'm on my words. Still nak buat eventho sakit kot? Lagipun kawan Angah nak buat on Rm500 so worth it la daripada rm800++ kan? Tapi kena patah gigi so aku tak jadi buat. Then angah cakap dia beli barang braces daripada supplier indonesia which is more murah around rm300 and dia boleh buatkan untuk aku sekali. So, aku setuju. Tunggu dan lihat next year on How Do I Look? ;)


Monday, May 18, 2015

Ruined Life

Assalamualaikum

Waiting is pain right?
Banyak benda aku belajar bila aku dah mula kenal kau. Semua benda aku ikut cara kau sebab aku dah terbiasa dengan kau. Cara makan aku dah berubah. Cara aku belajar pun berubah. Like literally semua benda yang aku buat sekarang, sama macam apa yang kau buat. Kita memang banyak beza sampaikan selalu gaduh. Kau lebih pada nak enjoy and have fun but still kuat pendirian untuk dapat dean'list tiap semester. Benda tu aku sokong and bangga sebab kau boleh balance-kan study dengan enjoy tiap hari. Tapi aku, banyak benda yang ke laut. Aku tak boleh balance-kan dua benda macamtu. Aku kena keep study untuk dapatkan result gempak. Tak macam kau yang tuhan dah bagi akal yang pandai. Aku pandai gakk tapi kena usaha lebih untuk berjaya. 

Kalau kau cakap aku tak banyak tolong kau dalam hubungan ni, terpulang. Semua benda yang aku buat memang tak nak bagi kau nampak. Tapi nak bagi kau sedar samada kau perasan ke tak semua tu. Aku maybe garang&suka cari gaduh sebab perangai kau memang takboleh nak cara dengan aku. Aku selalu marah sebab aku nak kau jadi serious dalam hidup kau. Sekarang kau dah umur 19, perlu ke kau main-main? Ya, ada masa boleh ajak bergurau, ada masa kena serious sebab dalam hidup bukan semua suka kita. Bukan semua benda yang kita buat, orang boleh terima. Tapi kau lain. Kau ikut kepala kau, kau ikut rentak kau. Kau suruh orang keliling ikut apa yang kau nak buat, apa yang kau selalu buat. Kau keras kepala sekarang. Aku pun tak tau nak handle kau cemana lagi. Semua yang aku cakap salah untuk kau. Kau bangkang semua benda yang aku cakap. 

Lepasni aku dah tak handle apa yang jadi dalam hidup kau. Semua benda daripada belajar sampailah ke makan pakai kau. Aku tak pernah berkira pun nak tolong kau buat semua benda sebab aku sayang kau and aku ikhlas nak tolong kau. Tapi sikit pun kau tak appreciate apa yang aku buat. Sikit pun tak...

Aku tak harap duit kau untuk tanggung hidup aku tapi at least, hormat aku. Kau takkan pernah hormat aku sebab hati kau, kepala kau masih ingin nak berseronok. Aku boleh bagi kau berseronok tapi tolong jangan cari aku lagi. Jangan contact aku lagi bila aku dah boleh move on macam perempuan lain. 

Keputusan ni kau yang pilih. Keputusan ni kau yang aturkan. Aku ikut sebab aku tahu kau takkan mengalah untuk bagi aku peluang untuk ubah diri aku. Perempuan tu nafsunya pada kecantikan. Kalau aku tak ubah belum tentu kau boleh tahan dengan sikap aku. Belum tentu. Jadi apa yang aku buat memang ini yang aku hendak dan ini yang menggembirakan aku. Aku harap kau lupa apa tu pengorbanan dan kesetiaan.